Elke Genkenaar krijgt een gratis herbruikbaar mondmasker.

UPDATE (sedert vannacht 12/05/2020)

Wij zullen uitgenodigd worden (lees: via een uitnodiging in de brievenbus) om op zondag 17 mei 2020 naar het Atlas College (Collegelaan 1) te gaan om ons mondmasker af te halen. Niet vandaag dus in De Flééketaer!!!

De mondmaskers worden, in pakketten per gezin, verdeeld via de wijken.

Datum en uur verneem je via een oproepkaart per post.

IN HET PAKKET VIND JE:

 • één mondmasker per persoon in je gezin
 • stof om filters uit te knippen
 • instructies voor gebruik, wassen, enz.

AFHALEN

 • Datum en uur verneem je via een oproepkaart per post.
 • Kom te voet of met de fiets.
 • In de afhaalpunten doen we er alles aan om inwoners en medewerkers te beschermen tegen mogelijke besmetting. Bedankt om je aan de regels te houden.

VERDEELPUNTEN

Let op!

 • Jouw pakketje ligt klaar op de datum en locatie die op je oproepingskaart staat. Het is dus niet mogelijk om een datum en locatie te kiezen.

Dinsdag 12 mei
De Flééketaer
Piehpelplein 4 – Bret-Gelieren

WAT ALS JE HET ZELF NIET KAN AFHALEN?

Wie mag het pakket afhalen?

Elke persoon uit je gezin van 12 jaar of ouder, op vertoon van zijn of haar eID (identiteitskaart).

Mag ik het pakket van mijn ouders / grootouders of van iemand anders afhalen? Buren, vrienden, familieleden,…

Ja, dat mag. Breng dan de identiteitskaart mee van die persoon / één van die personen.

Let op! Elk gezin moet het pakket afhalen in de eigen wijk. Wonen de mensen van wie je het pakket wil afhalen in een andere wijk? Dan moet je dit gaan doen op de dag, het uur en de plaats die op hun uitnodiging staan.

Let op! Zowel bij het geven en teruggeven van de identiteitskaart als bij het afleveren van de mondmaskers: denk aan jullie veiligheid. Hou afstand en doe dit ‘contactloos’, net zoals pakjesbezorgers doen (dus zonder elkaar aan te raken).

Ik behoor tot één van de risicogroepen / ik ben niet mobiel / ik kan er niet op eigen kracht geraken. Ik heb schrik om zelf mijn mondmasker te gaan afhalen. Mag iemand anders dat voor mij doen?

Ja, dat mag. Geef de persoon die het voor jou gaat afhalen, jouw identiteitskaart mee. Laat hem of haar ook weten op welke dag, uur en locatie jouw pakket mag afgehaald worden, want dit verschilt!

Let op! Zowel bij het geven en teruggeven van de identiteitskaart als bij het afleveren van de mondmaskers: denk aan jullie veiligheid. Hou afstand en doe dit ‘contactloos’, net zoals pakjesbezorgers doen (dus zonder elkaar aan te raken).

Ik behoor tot één van de risicogroepen / ik ben niet mobiel / ik kan er niet op eigen kracht geraken. Ik heb schrik om zelf mijn mondmasker te gaan afhalen en ik ken niemand die het voor mij kan gaan halen. Wat nu?

Via Genk helpt kan een vrijwilliger voor jou je pakket gaan halen en aan jou bezorgen. Neem contact op met Genk helpt via www.genkhelpt.be of T 089 65 36 00.

Geef de persoon die het voor jou gaat afhalen, jouw identiteitskaart mee. Laat hem of haar ook weten op welke dag, uur en locatie jouw pakket mag afgehaald worden, want dit verschilt!

Let op! Zowel bij het geven en teruggeven van de identiteitskaart als bij het afleveren van de mondmaskers: denk aan jullie veiligheid. Hou afstand en doe dit ‘contactloos’, net zoals pakjesbezorgers doen (dus zonder elkaar aan te raken).

Wat als ik mijn pakket niet kan gaan halen op het tijdstip dat vermeld staat op mijn kaart?

Kijk of iemand uit de buurt het voor je kan meenemen (geef dan je eID mee). Of je kan het later afhalen op het stadhuis van 25 mei tot en met 30 juni 2020. Maak een afspraak via T 089 65 36 00.

Tot welke datum kan ik mijn mondmasker gaan afhalen in het stadhuis?

Dat kan van 25 mei tot en met 30 juni 2020. Je moet er wel een afspraak voor maken via T 089 65 36 00.

Heb ik een afspraak nodig om mijn mondmasker in het stadhuis te gaan afhalen?

Ja, maak er eentje via T 089 65 36 00.

Waarom moet ik mijn mondmasker komen afhalen en krijg ik het niet gewoon in de brievenbus?

Dat is zo gedaan om er heel zeker van te zijn dat elke Genkenaar zij of haar mondmasker ook echt krijgt. We registreren het afhalen van de pakketten. Pakketjes bezorgd met de post of in de brievenbus gestoken kunnen immers kwijt raken of gestolen worden. Vandaar deze keuze.

Waarom komt mijn wijk niet eerder aan bod? Op basis waarvan is dat schema bepaald?

Het opstellen van het verdeelschema was een complexe puzzel. We hebben met meerdere dingen rekening moeten houden:

 • De beschikbaarheid van de locaties. Zo worden de verdeelpunten in de scholen enkel in het weekend gebruikt, om de opstart van de scholen niet te bemoeilijken.
 • De beschikbaarheid van de mondmaskers en de verwerkingscapaciteit spelen ook mee: de mondmaskers worden geleverd in vier leveringen, dus we hebben ze niet allemaal op hetzelfde moment.
 • Tenslotte werd er voorrang gegeven aan wijken met een groot aandeel 12- tot 18-jarigen. Deze leeftijdsgroep is namelijk de eerste die verplicht een mondmasker moet dragen, namelijk op de secundaire scholen (en mogelijk ook op het openbaar vervoer voor degenen onder hen die daar gebruik van maken).

Waarom niet alle wijken / alle inwoners tegelijkertijd?

De aanpak met verdeelpunten in de wijken is gekozen om twee redenen:

 1. Zo hoeft niemand ver te gaan voor zijn of haar pakket. Iedereen kan in de eigen wijk blijven, bij voorkeur met de fiets of te voet gaan. Dat is voor veel mensen haalbaarder dan bijvoorbeeld naar de Limburghal komen. En zo vermijden we veel verplaatsingen.
 2. Dit is ook gedaan om grote drukte te vermijden. Het gaat in Genk om bijna 27.000 gezinnen. Door de mondmaskers per wijk te verdelen volgens uurblokken, vermijden we dat grote groepen mensen samen op één plaats zijn. Zo kunnen we beter garanderen dat iedereen afstand kan houden en dat het afhalen veilig kan verlopen.

Daarom is er niet gekozen voor één centraal afhaalpunt.

Alle wijken tegelijkertijd is onmogelijk te organiseren. Alleen al omdat niet alle mondmaskers tegelijkertijd geleverd worden. We krijgen ze binnen in vier leveringen over verschillende dagen en moeten dan nog alle pakketten klaarmaken. We wachten dus niet tot alles geleverd is, maar beginnen al te verdelen van zodra de eerste levering binnen is. Als we moesten wachten tot alle mondmaskers geleverd waren, konden we pas beginnen te bedelen op 22 mei.