Elke Genkenaar krijgt vanaf midden mei een gratis mondmasker. Ze worden bedeeld via afhaalpunten in de wijken.


Met Genk als aankoopcentrale, hebben de 14 gemeenten van Brandweerzone Oost-Limburg de handen in elkaar geslagen om elke inwoner te voorzien van één gratis herbruikbaar mondmasker. Deze worden aangekocht bij het Limburgse bedrijf Bioracer. Als alles goed gaat met productie en levering, mag de Genkenaar zich midden mei aan zijn of haar gratis mondmasker verwachten. Intussen heeft stad Genk een coördinator aangesteld en een team samengesteld om de enorme logistieke operatie in goede banen te leiden. Inmiddels is al beslist dat de Genkse mondmaskers zullen bedeeld worden via afhaalpunten in de wijken.

Het is duidelijk dat een versoepeling van de corona-maatregelen alleen maar kan als we ons met z’n allen aan de basisregels blijven houden. Mondmaskers gaan een belangrijk hulpmiddel worden tijdens de exitperiode, want wanneer het economisch en maatschappelijk leven langzaam maar zeker terug opstart, kunnen we niet in elke situatie voldoende afstand houden. Een mondmasker is geen wondermiddel, maar het zal wel het risico op besmetting verkleinen. Goed om weten is dat je een mondmasker niet zozeer draagt voor je eigen bescherming. Het helpt vooral om anderen te beschermen tegen besmetting door jouw speekseldruppeltjes. Dragen we een mondmasker in situaties met dicht fysiek contact, dan beschermen we dus elkaar. Daarom lanceren wij onze herbruikbare maskers onder het motto ‘Mondmasker klaar? Bescherm elkaar!’

Inmiddels zijn de mondmaskers voor de BWOL-gemeenten in de maak en in de tussentijd wordt de bedeling en bijhorende informatiecampagne volop voorbereid. Dat is een race tegen de klok. In Genk gaat het om bijna 27.000 gezinnen. De stad heeft een coördinator aangesteld en er wordt een team van mensen samengebracht om ‘Operatie Mondmasker’ op een zo goed mogelijke manier te ontplooien. We streven ernaar om elke Genkenaar binnen tien dagen van zijn masker en filterstof te voorzien. Die periode zal zich -onder voorbehoud van tijdige levering- situeren tussen 9 en 20 mei.

BEDELING VIA DE WIJKEN

Inmiddels is wel al duidelijk dat de mondmaskers niet gewoon bedeeld zullen worden in de brievenbussen. Op die manier is het immers niet 100 % zeker dat elke Genkenaar zijn masker effectief ontvangt; pakketjes kunnen immers verloren gaan of ontvreemd worden. Om dat toch te garanderen, gaat de stad Genk daarom werken met een systeem van afhaalpunten in de wijken. Daar kan elk Genks gezin zijn pakketje komen afhalen, op een welbepaalde dag en uur, op vertoon van de identiteitskaart.

Het pakketje zal het volgende bevatten:

  • één gratis herbruikbaar mondmasker per gezinslid;
  • een stuk filterstof, om zelf te verknippen, voorzien door de federale overheid;
  • een handleiding met instructies voor gebruik, wassen en bewaren van de maskers.

Het mondmaskerteam zal niet elke wijk op dezelfde dag kunnen aandoen. Een schema met daarin de bedeeldata en -locaties per wijk wordt volgende week bekendgemaakt. Twee dagen voor elk bedelingsmoment ontvangt de Genkenaar een uitnodiging om zich met identiteitskaart aan te melden op het afgesproken tijdstip en locatie. Zo organiseren we deze bedeling zo dicht mogelijk bij huis voor elke inwoner. Niemand hoeft zich ver te verplaatsen, en door met een systeem van uurblokken te werken, vermijden we drukte en veel fysiek contact. Ook de overhandiging op zich zal georganiseerd worden met respect voor alle maatregelen en op een veilige manier zowel voor de medewerkers als voor de inwoners.