Foto: @Stad Genk

Ook op Mettenveld …

Wij hebben aan het stadsbestuur gevraagd om ook onze beide pleintjes op te vrolijken. Jammer dat ze ondertussen “bevuild” werden door de firma die de nieuwe waterleiding en glasvezelkabels gelegd heeft. Fluvius werd gevraagd wanneer onze straat “opgeruimd” wordt (ook de uitstekende kabels op het trottoir), maar daar hebben we nog geen antwoord op gekregen.

Maar de groendienst van de Stad Genk heeft vorig jaar al de pleintjes proper gemaakt en twee rozenperkjes aangeplant. Nu hebben we ook de bevestiging gekregen dat er bloembollen geplant werden. Dat gaan we dus in het voorjaar kunnen bewonderen.

Elk voorjaar zie je in Genk overal kleurige narcissen, krokussen en andere bloemen opduiken in de grasperken langs de weg. Het voorbereidende werk gebeurt altijd in het najaar.

Voorjaarsbloeiende bollen plant je best in het najaar want als je ze in de warme maanden plant, drogen ze uit. Langs grote wegen gaat de stad zelf aan de slag. “Daar planten we machinaal, omdat de oppervlaktes te groot zijn. En zo kunnen we bovendien in patronen planten”, zegt Yannick Krikke van stad Genk.

BEVRAGING VIA FACEBOOK

Via Facebook vroeg de stad de Genkenaren in de zomer van 2019 op welke locatie ze het liefst bloembollen willen zien. Ze konden kiezen tussen de Cockerillplaats in Zwartberg en de Priesterhaagstraat in Kolderbos. De Cockerillplaats kreeg het meeste stemmen maar ook de Priesterhaagstraat kreeg heel wat stemmen. Dus besloot de stad beide locaties op te fleuren met meer dan 147.000 bloembollen.


HULP VAN DE BUURT

De stad plant natuurlijk ook nog manueel bloembollen op pleintjes, aan banken of onder bomen. Freddy Postelmans van stad Genk: “Maar liefst 61.600 bloembollen werden in het najaar 2019 met de hand geplant, waarvan 13.000 stuks met buurtbewoners, klasjes, verenigingen, … De nieuwe helpende handen waren erg enthousiast en dat is een extra stimulans voor de volgende jaren.”


Bron: Stad Genk

Foto: @Stad Genk