ww2Vanaf 28 februari zal de grond in Genk letterlijk trillen. De onderzoeksinstelling VITO gaat namelijk op zoek naar warm water in onze ondergrond. Net zoals windenergie is aardwarmte oftewel geothermie milieuvriendelijk, klimaatneutraal en onuitputtelijk.
Veel Genkse gezinnen verwarmen reeds hun huizen met een warmtepomp. Ook op grotere schaal heeft dit voordeel. “Warm water wordt uit een boorput opgepompt en met de stoom ervan maken we elektriciteit. De restwarmte kan dienen voor verwarming via een warmtenet”, legt Matsen Broothaers van de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) uit. “Mocht het systeem van geothermie mogelijk zijn in Genk, dan komt er wellicht een centrale op Thor Park. Deze procedure is in tegenstelling tot mijn- en schaliegasontginning veel milieuvriendelijker en duurzamer.

Hoe gebeurt het seismisch onderzoek?
In februari leggen de trilwagens elk een afstand van 5 kilometer af. Dit duurt zo’n twee weken. De wagens stoppen om de veertig meter en moeten bij elke halte een paar seconden ‘trillen’. Matsen: “Enkele dagen voor de wagens opduiken zal je paaltjes en kabels zien naast de weg. Verplaats ze niet! Over kabels rijden of wandelen kan geen kwaad. De vibraties zelf zijn niets om je ongerust over te maken, vergelijk het met zwaar verkeer dat langsrijdt.” Nabij huizen, stallen, serres of andere constructies wordt er minder hard of helemaal niet getrild.

Waar wordt er getrild?
Er lopen verschillende parcours doorheen Genk. Iedereen die woont langs het parcours zal enkele dagen voor de trillingen een brief in de bus krijgen. In de volgende straten komen de trilwagens in Genk langs:

  • Zwartegoudlaan, Regenbooglaan, Kompellaan, Torenlaan,
  • Regenbooglaan, Horizonlaan, Toekomstlaan, Marcel Habetslaan, Koolmijnlaan, Essenlaan, Woudstraat, Hengelhoefdreef, Hengelweistraat, Transportlaan, Wagemanskeel, Kauwbosstraat
  • N730 – Bilzerweg
  • Maaseikerbaan, Weg naar As, Europalaan, Burgemeester Gerard Bijnenslaan, Rootenstraat

Bron: www.genk.be