Meer duurzame mobiliteit en minder parkeerdruk. Dat is het doel van het nieuwe parkeerplan van stad Genk.

Een helder parkeerplan met vier betaalzones en nieuwe parkeerautomaten in de hele stad. Met één duidelijk voordeel voor alle Genkenaren en iedereen die Genk wil bezoeken: voortaan kan iedereen in iedere parkeerzone één uur gratis parkeren. Dat is meteen een grote vereenvoudiging en uniformisering ten opzichte van de bestaande situatie. Het systeem op de Fruitmarkt en het Genker Kwartier zijn niet meer nodig.

1 UUR GRATIS PARKEREN VOOR IEDEREEN

Stad Genk heeft lang gesleuteld aan de nieuwe formule, om zo iedereen, Genkenaren, bezoekers van buiten Genk en handelaars tegemoet te komen. Tegelijkertijd is de stad ook van oordeel dat duurzame mobiliteit meer dan ooit aan de orde is om de stad leefbaar te houden. Schepen Michaël Dhoore, bevoegd voor Mobiliteit: “Een moeilijke evenwichtsoefening waar we denk ik toch in geslaagd zijn met dit nieuwe beleid plus bijhorend retributiereglement. Met dit 1 uur gratis komen we zeker tegemoet aan de vraag van de handelaars om bezoekers de mogelijkheid te geven om korte boodschappen te doen, te lunchen, naar de bakker te gaan, enzovoort. Wil je er een gezellige dag van maken of uitgebreid komen shoppen, dan kies je beter voor de formule langdurig parkeren in randparkings of ondergrondse parkings. Of neem je de fiets of het openbaar vervoer, natuurlijk.”

RUNSHOPPEN

Het nieuwe parkeerreglement komt inderdaad voor een stuk voort uit de vraag van de handelaars. Schepen Toon Vandeurzen: “We wensen als stadsbestuur inderdaad het zogenaamde ‘runshoppen’ faciliteren. Tegelijkertijd brengen we nu duidelijkheid: wie kan waar wanneer en hoe parkeren. Nu zijn alle parkeerregels in één heel duidelijk reglement gegoten, overal in Genk hetzelfde. Als bonus dus ook overal 1 uur gratis parkeren in de vier parkeerzones. Dat houdt dus ook in dat ons project op de Fruitmarkt stop wordt gezet.”

APPS OF SMS EN CONTROLE VIA SCANCARS

Stad Genk is verdeeld in vier verschillende zones, elk met een eigen kleur: Rood, Geel, Paars en Blauw. Deze kleuren vind je terug op de parkeerautomaten. Zo is het meteen duidelijk wanneer en hoelang je in de zone mag parkeren en hoeveel je voor je parkeertijd dient te betalen. “In alle betaalzones kan je voortaan dus 1 uur gratis parkeren. Hoe doe je dat? Wel, aan de nieuwe parkeerautomaten kan je overal je nummerplaat intikken. Je kan één keer per dag, per nummerplaat en per zone een gratis ticket van 1 uur nemen. In de toekomst zal dat bovendien ook kunnen via een app en via sms. Dit gratis parkeeruur is niet opdeelbaar. Eens de gratis parkeertijd opgebruikt is, betaal je het normale tarief en kan je nog maximaal een half uur betalend verlengen“, aldus schepen Dhoore.

Nieuw is ook dat de controle op de naleving niet meer zal gebeuren met parkeerwachters maar met camera’s en zogenaamde ‘scancars’. Dat zijn auto’s uitgerust met camera’s die verbonden zijn met de centrale computer van het systeem. Deze scancars rijden dagelijks rond. Via de nummerplaatherkenning ‘weet’ het systeem dan of de wagens geldig staan. Als de tijd verstreken is, volgt er een retributie van 25 euro voor een hele dag. Die zal niet meer achter de ruitenwisser steken, maar krijgen de mensen thuis bezorgd.

PARKEERVERGUNNINGEN

Woon of werk je in Genk, dan kom je wellicht in aanmerking voor een parkeervergunning. Schepen Dhoore: “Voortaan worden parkeervergunningen enkel nog digitaal uitgereikt. Je nummerplaat wordt geregistreerd en herkend als houder van een parkeervergunning. Je hoeft dus geen fysieke bewonerskaart of andere parkeervergunning meer achter de voorruit van je voertuig te plaatsen.
Ben je gedomicilieerd in Genk, dan kan je aanspraak maken op maximum 2 bewonerskaarten per adres. Elke bewonerskaart is slechts geldig voor 1 voertuig/nummerplaat, in de aangegeven zone en voor een periode van maximum 1 jaar na startdatum.”

WERK EN ZORG IN GENK

Wie werkt in Genk kan een werknemersvergunning aankopen. Deze geeft je het recht om zonder beperking in de betalende zone te parkeren op bepaalde afgebakende plaatsen. Je hoeft dan geen parkeerticket te nemen.
Hulpverleners kunnen beschikken over een hulpverlenersvergunning. Hiermee mag je gedurende maximaal 1 uur parkeren op voorbehouden locaties, maar ook op andere parkeerplaatsen In de betaalzone. De voorwaarden en procedure om een hulpverlenersvergunning te verkrijgen, zijn te raadplegen op de website www.eerstelijngoaz.be.

HANDHAVING OPGESCHORT

“De huidige coronamaatregelen impacteren natuurlijk ons nieuwe parkeerbeleid. Zoals eerder ook al aangekondigd, is momenteel alle handhaving rond parkeren opgeschort. Optimal Parking Control (OPC) verzorgt voor stad Genk de uitvoering van het nieuwe parkeerbeleid. OPC staat ook in voor de plaatsing van alle nieuwe parkeerautomaten op het grondgebied van Genk. Omwille van de coronamaatregelen moesten de werkzaamheden op een andere manier georganiseerd en ingepland worden, maar eind deze maand zal de firma kunnen starten met het vervangen van de automaten.”

Bron: www.genk.be