[cs_content][cs_section parallax=”false” style=”margin: 0px;padding: 45px 0px;”][cs_row inner_container=”true” marginless_columns=”false” style=”margin: 0px auto;padding: 0px;”][cs_column fade=”false” fade_animation=”in” fade_animation_offset=”45px” fade_duration=”750″ type=”1/2″ style=”padding: 0px;”][x_blockquote cite=”https://www.facebook.com/stoerestrijder/” type=”left”]Op 3 februari 2016 begon voor Bas een strijd om het leven: de zoektocht naar een geschikt donorhart … op 1 april 2016 werd hij getransplanteerd.[/x_blockquote][/cs_column][cs_column fade=”false” fade_animation=”in” fade_animation_offset=”45px” fade_duration=”750″ type=”1/2″ style=”padding: 50px 0px 0px;”][x_image type=”none” src=”https://www.mettenveld.be/storage/2016/10/vzwbas_bas.jpg” alt=”” link=”false” href=”#” title=”” target=”” info=”none” info_place=”top” info_trigger=”hover” info_content=””][/cs_column][/cs_row][/cs_section][cs_section bg_image=”https://www.mettenveld.be/storage/2016/10/vzwbas_achtergrond.jpg” parallax=”true” style=”margin: 0px;padding: 45px 0px;”][cs_row inner_container=”true” marginless_columns=”false” style=”margin: 0px auto;padding: 0px;”][cs_column fade=”false” fade_animation=”in-from-bottom” fade_animation_offset=”45px” fade_duration=”750″ type=”1/1″ style=”padding: 0px;border-style: solid;border-width: 1px;”][cs_text]

Wie is Bas?

Bas is een jongetje van 10 als op 5 november het noodlot toeslaat: Bas stort in op het voetbalveld.  Het verdict is hard: een gedilateerde cardiomyopathie. Bas zijn hart gaat snel achteruit en op 3 februari komt hij terecht op de wachtlijst voor transplantatie.  Op 3 mei 2016 overlijdt Bas, ongeveer een maand na de transplantatie.  Hij had zelf gevraagd om orgaandonor te mogen zijn, die laatste wens hebben we hem gegund.  Bas heeft zijn organen afgestaan aan andere kinderen, die nu hopelijk een mooier leven leiden.

De facebook-pagina ‘ Bas, een stoere strijder’

De communicatiedienst van VTM raadde ons aan om een pagina aan te maken om de reacties na de uitzending te kanaliseren.  De pagina werd ‘Bas, een stoere strijder’ gedoopt.  Intussen zijn er meer dan 28 000 likes en topberichten bereiken soms 250 000 mensen.  Mede door het succes van de pagina en wat ze betekent inzake hoopgeven en angst en verdriet delen voor wachtenden en getransplanteerden, werd deze vzw opgericht.  Dit mochten we nooit vergeten, voor Bas,maar ook voor de duizenden wachtenden en getransplanteerden.[/cs_text][/cs_column][/cs_row][/cs_section][cs_section parallax=”false” style=”margin: 0px;padding: 45px 0px;border-style: dashed;border-width: 1px;”][cs_row inner_container=”true” marginless_columns=”false” style=”margin: 0px auto;padding: 0px;”][cs_column fade=”false” fade_animation=”in” fade_animation_offset=”45px” fade_duration=”750″ type=”1/1″ style=”padding: 0px;”][x_video_player type=”16:9″ src=”https://www.mettenveld.be/storage/2016/10/vzwbas_tvl.mp4″ hide_controls=”true” autoplay=”false” no_container=”false” preload=”auto” advanced_controls=”false” muted=”false” loop=”false” poster=””][cs_text]Jammer voor de publiciteit in ‘t begin van het filmpje.

Bron: TVL[/cs_text][/cs_column][/cs_row][/cs_section][cs_section parallax=”false” style=”margin: 0px;padding: 45px 0px;”][cs_row inner_container=”true” marginless_columns=”false” style=”margin: 0px auto;padding: 0px;”][cs_column fade=”false” fade_animation=”in” fade_animation_offset=”45px” fade_duration=”750″ type=”1/1″ style=”padding: 0px;”][cs_text]

Overleden Basje heeft nu zijn eigen vzw, bloklettert HBvL.

“Genk –De moeder van het overleden hartpatiëntje Bas Vanstraelen heeft de vzw ‘Close the Gap’ opgericht om mensen bewust te maken van het belang van orgaandonatie. Het verhaal van Bas greep eerder dit jaar heel Vlaanderen aan, nadat de Genkse jongen verscheen in het VTM-programma Cathérine. Bas stond toen aan de vooravond van zijn harttransplantatie, een operatie die hij jammer genoeg niet overleefde.

Bas heeft altijd gezegd dat hij zelf zijn organen wilde doneren, en dat heeft hij ook gedaan. Zijn mama heeft nu de vzw ‘Close the Gap’ opgericht. Met de actie roept ze mensen op om over een beek of sloot te springen en dat te filmen. Bij je sprong doneer je dan tien euro aan de vzw en nomineer je twee andere vrienden, een beetje in lijn van de Ice Bucket Challenge.

Met het ingezamelde geld wil de mama van Bas mensen overtuigen om zich te registereren als orgaandonor, maar ook patiënten financieel bijstaan.”[/cs_text][/cs_column][/cs_row][/cs_section][cs_section parallax=”false” style=”margin: 0px;padding: 45px 0px;”][cs_row inner_container=”true” marginless_columns=”false” style=”margin: 0px auto;padding: 0px;”][cs_column fade=”false” fade_animation=”in” fade_animation_offset=”45px” fade_duration=”750″ type=”1/1″ style=”padding: 0px;”][x_image type=”none” src=”https://www.mettenveld.be/storage/2016/10/vzwbas_hln.jpeg” alt=”Mama An Baptist (midden) en de andere bestuursleden van de nieuwe vzw Bas. – Foto Borgerhoff” link=”false” href=”#” title=”” target=”” info=”none” info_place=”top” info_trigger=”hover” info_content=””][cs_text]

GENK – “We willen orgaandonatie en -transplantatie meer bespreekbaar maken, onder meer tijdens de schoollessen.” De vzw Bas, vernoemd naar het 11-jarige overleden hartpatiëntje uit Genk, is boven de doopvont gehouden. Voorzitter is An Baptist, de mama van Bas. “Het leven doorgeven, is het mooiste geschenk dat er is.”

XAVIER LENAERS

“Kan ik zelf donor worden, dokter?” Dat vroeg Bas Vanstraelen in het ziekenhuis toen hij een ruilhart kreeg. Tv-kijkend Vlaanderen hoorde het de jongen zeggen in het VTM-programma Cathérine. In mei dit jaar, een maand na de harttransplantatie, sloeg het noodlot toe. Bas stootte het hart af en overleed. De ouders van de jongen gingen akkoord om zijn organen af te staan. Hierdoor heeft Bas het leven van andere kinderen gered. “Bas was echt wel een stoere krijger”, vertelt mama An Baptist. Gisterenavond stelde ze de vzw Bas voor, waar ouders en vrienden die de jongen goed gekend hebben mee hun schouders onder zetten. “Mijn zoon heeft een transplantatie ondergaan. Wel, nu zetten we een nieuwe stap om anderen – die wachten op een hart, nier, lever of een ander orgaan – te helpen. Veel mensen hebben immers geen idee hoe orgaandonatie en -transplantatie werken. Ze weten niet altijd dat een hele procedure gevolgd moet worden om over te gaan tot orgaandonatie, wat een transplantatie inhoudt en wat de gevolgen zijn voor de familie. Daar willen we komaf mee maken door educatie en informatie. We zullen voor kleuters, kinderen in het lager en tieners in het middelbaar lespakketten uitwerken om het thema bespreekbaar te maken op school. Ook ga ik zelf naar scholen om het verhaal van Bas te brengen.”

Weigeringen
De vzw Bas beseft dat het die taak niet alleen aan kan. Vandaar dat ze zal samenwerken met andere organisaties die werken rond transplantatie. “Ze hebben de knowhow in huis. We gaan hun werking ondersteunen”, vertelt An Baptist. “Samen staan we sterker.”

Wat de vzw Bas niét zal doen, is mensen proberen te overtuigen om zich te laten registreren als donor. “De kans bestaat dat het aantal mensen stijgt dat weigert een orgaan af te staan, uit angst en onwetendheid”, zegt An. Toen Bas stierf, in mei dit jaar, stonden in ons land 229.000 donoren geregistreerd en hadden 189.000 mensen dit geweigerd. In juli meldden zich in totaal 236.000 donoren tegenover 189.837 weigeringen. “Momenteel hebben 240.000 personen zich opgegeven voor orgaandonatie en 190.000 weigeren zich te laten registreren”, aldus An Baptist.

Nacht van Bas en Adriaan
De vzw wil verder ook geld inzamelen. Met Kerstmis wordt een concert georganiseerd met Ad Hoc, het koor waarin An Baptist zingt. In februari volgend jaar vindt de Nacht van Bas en Adriaan plaats. Die laatste, Adriaan Van de Heyning, overleed in 2014 aan de gevolgen van een val tijdens het skaten. In maart 2017 zal de vzw vergeet-me-nietjes verkopen. En tijdens de start van de vzw Bas gisteren lanceerde An Baptist de challenge ‘Close the gap’. Zelf sprong ze over een sloot en maakte 10 euro over op de rekening van de vzw (BE90 1030 4625 5732 met vermelding vzw Bas, stoere strijder). Hierbij daagde ze twee anderen uit om hetzelfde te doen. Info over vzw Bas op www.basstoerestrijder.be.

Bron: HLN[/cs_text][/cs_column][/cs_row][/cs_section][cs_section parallax=”false” style=”margin: 0px;padding: 45px 0px;”][cs_row inner_container=”true” marginless_columns=”false” style=”margin: 0px auto;padding: 0px;”][cs_column fade=”false” fade_animation=”in” fade_animation_offset=”45px” fade_duration=”750″ type=”1/1″ style=”padding: 0px;”][x_feature_list][x_feature_box title=”Bas, een stoere strijder!” title_color=”” text_color=”” graphic=”icon” graphic_size=”60px” graphic_shape=”circle” graphic_color=”#ffffff” graphic_bg_color=”#2ecc71″ align_h=”left” align_v=”top” side_graphic_spacing=”20px” max_width=”none” child=”true” connector_width=”1px” connector_style=”dashed” connector_color=”#272727″ link_text=”over hoe JIJ kan helpen” href=”http://www.basstoerestrijder.be/” href_title=”opent in nieuw venster” href_target=”blank” link_color=”” graphic_icon=”bold”]De website over Bas, over orgaandonatie en transplantatie, over hun activiteiten, [/x_feature_box][x_feature_box title=”Bas, een stoere strijder!” title_color=”” text_color=”” graphic=”icon” graphic_size=”60px” graphic_shape=”circle” graphic_color=”#ffffff” graphic_bg_color=”#2ecc71″ align_h=”left” align_v=”top” side_graphic_spacing=”20px” max_width=”none” child=”true” connector_width=”1px” connector_style=”dashed” connector_color=”#272727″ link_text=”vind je op deze Facebook-pagina” href=”https://www.facebook.com/stoerestrijder/” href_title=”opent in een nieuw venster” href_target=”blank” link_color=”” graphic_icon=”facebook-official”]Alle relevante artikels[/x_feature_box][x_feature_box title=”Orgaandonatie” title_color=”” text_color=”” graphic=”icon” graphic_size=”60px” graphic_shape=”circle” graphic_color=”#ffffff” graphic_bg_color=”#2ecc71″ align_h=”left” align_v=”top” side_graphic_spacing=”20px” max_width=”none” child=”true” connector_width=”1px” connector_style=”dashed” connector_color=”#272727″ link_text=”de Stad Genk” href=”http://www.genk.be/content.jsp?objectid=173″ href_title=”opent in een nieuw venster” href_target=”blank” link_color=”” graphic_icon=”ambulance”]Wettelijk is bepaald dat iedereen orgaandonor is, maar je nabestaanden kunnen dit verhinderen. Daarom beschik je over de mogelijkheid om je uitdrukkelijk als orgaandonor te laten registreren. Meer uitleg op de website van[/x_feature_box][/x_feature_list][/cs_column][/cs_row][/cs_section][/cs_content]