De warme zomerdagen zijn hopelijk weer in aantocht, maar heeft u ook zo’n hekel aan de geurhinder van vuilnis tijdens warme dagen? Wij verzamelden enkele tips en trucs om de storende en indringende geurtjes van afval te voorkomen.

Tips voor de vuilnisbak

  • Soda is hét wondermiddel om vieze geurtjes in je vuilnisbak te voorkomen. Je kan wat soda op de bodem van je vuilnisbak of rechtstreeks in je vuilniszak strooien. De soda zorgt ervoor dat geurtjes worden geabsorbeerd. Je kan het middel ook gebruiken om je vuilnisbak mee schoon te maken.
  • Een ander effeciënt middel tegen geurhinder is kattenbakvulling. Als je wat kattenbakvulling op de bodem van je vuilnisbak legt, zal die ervoor zorgen dat de geuren en vloeistoffen in de vuilnisbak worden geabsorbeerd. Van zodra je merkt dat de kattenbakvulling vochtig is geworden, verwijder je deze best en leg je een nieuwe laag kattenbakvulling op de bodem van de vuilnisbak.
  • In de zomer is het aangewezen om elke keer als je de vuilnisbak leegmaakt, te reinigen met water. Als je een nieuwe vuilniszak plaatst kan je op de bodem van de zak best een laagje krantenpapier leggen. Voor je gaat slapen leg je ook best een laagje krantenpapier op de bovenste laag afval in de vuilnisbak. Het papier absorbeert dan de geurtjes en zorgt ervoor dat deze zich niet verder verspreiden. Een ander trucje is een schaaltje met bakpoeder op de bodem van de vuilnisbak zetten. Het sodium bicarbonaat neemt eveneens de geurtjes op. Als je net koffie hebt gezet, gooi dan het koffiedik niet weg. Die maskeert namelijk ook erg goed de geurtjes in je vuilnisbak.
  • Je kan de vieze geurtjes van je vuilnisbak ook bestrijden met een citroen: je snijdt een citroen doormidden en je neemt een helft van de citroen om je vuilnisbak mee in te wrijven. De citroen ontsmet de vuilnisbak, verwijdert bacteriën en neutraliseert geurtjes.

Tips voor de GFT-container

  • Om geurhinder te vermijden, zet je de container best niet in de zon, maar wel op een koele plaats. Het is ook zeer belangrijk om het deksel van de GFT-container gesloten te houden, zodat er geen vliegen in de container kunnen komen die voor maden zorgen. Bij warm weer kan je de container zelfs best extra afdekken met een natte handdoek. Handig weetje: een beetje verse klimop in je container is zeer doeltreffend tegen maden. Ook een nylonkous met daarin een mottenbal blijkt te helpen tegen het bestrijden van maden.
  • Om te vermijden dat er restjes vuil blijven zitten in de container, is het aangewezen om een opgevouwen krant onderin de container te leggen. Ook een laagje droog gras op de bodem van de container kan wonderen doen. Het zorgt er namelijk voor dat het vocht volledig wordt geabsorbeerd. Een extra tip hierbij: vul de container in laagjes. Op een laag keukenafval kan je een laagje gedroogd gras of krantenpapier leggen. Vlees- vis- en ander snelrottend afval wikkel je ook best in krantenpapier alvorens je het afval naar de container brengt.
  • De container regelmatig schoonmaken met natuurlijke producten, zoals groene zeep of soda, helpt ook bij het vermijden van geurtjes. Chloor, detergenten of insecticiden kan je best vermijden als reinigingsproducten. Zij belemmeren immers het composteringsproces.
  • Het is aangeraden om je GFT-container bij elke ophaling aan te bieden, ook als hij nog niet helemaal vol is. Als je op vakantie vertrekt, zorg je er best voor dat de container leeg is. Je kan ook aan je buren vragen om de container op de dag van de ophaling buiten te zetten.