2015 wordt een feestjaar in Genk! Niet alleen zou Emile Van Doren 150 jaar geworden zijn, het is ook de 10de verjaardag van C-mine en de 5de verjaardag van het C-mine Cultuurcentrum én van het vernieuwde Emile Van Dorenmuseum. De schijnwerpers worden op Emile Van Doren gericht met een tentoonstelling op C-mine en in het Van Dorenmuseum. Daarnaast wordt er in een monografie, een kinderboek en zélfs op facebook aandacht geschonken aan de schilder.

Meer dan een eeuw geleden, in het Brussel van 1903, bezocht de gravin van Vlaanderen een tentoonstelling van de jonge landschapsschilder Emile Van Doren. Eén schilderij charmeerde haar in het bijzonder: een tafereel met een schaapsherder uit het idyllische dorp Genck. Ze kocht het werk en vertelde de opgetogen schilder dat ze hem snel eens zou voorstellen aan haar zoon, de toekomstige Albert I. Hij liet sindsdien geen tentoonstelling van Van Doren voorbij gaan zonder ze te bezoeken.

“En dát schilderij uit de Koninklijke Collectie willen we volgend jaar op de 150ste verjaardag van Emile Van Doren tonen,” vertelt Anniek Nagels. “Samen met andere werken uit de Koninklijke Collectie en verschillende topwerken uit het oeuvre van deze schilder, die de verpersoonlijking is van de Genkse landschapsschildertraditie. Het feit dat Genk de kaart van creatieve stad trekt, is niet zo vreemd. Meer dan een eeuw lang, vanaf ongeveer 1850, trokken honderden schilders naar Genk en plantten ze hun schildersezels in het mooie landschap.”

 

Tentoonstellingen en publicatie

Er zijn twee tentoonstellingen gepland. In het Emile Van Dorenmuseum wordt het verhaal verteld van Emile Van Doren, zijn familie, Hôtel des Artistes en het dorp Genk anno 1900. In de galerie van C-mine cultuurcentrum staat de kunstenaar Emile Van Doren centraal.

Voor wie zich wil verdiepen in het verhaal van Emile Van Doren, publiceert het Emile Van Dorenmuseum een nieuwe monografie over de schilder. Coördinator erfgoed en kunsten Kristof Reulens roept mensen die Van Doren nog gekend hebben of die interessante informatie of fotomateriaal in hun bezit hebben dan ook op om hem te contacteren op emile [dot] vandoren [at] genk [dot] be of  het telefoonnummer 089 65 38 10.

 

Van Doren op Facebook

Ook de jongere generaties zullen Emile Van Doren in 2015 beter kunnen leren kennen. De bekroonde  illustratrice Ingrid Godon laat zich namelijk inspireren door deze bijzondere geschiedenis en maakt een kinderboek. “En iedereen kan ook fan worden van Van Doren op facebook”, aldus de schepen. “Ik ben ervan overtuigd dat zo ook de jongere generaties hun hart zullen verliezen aan Emile! “

 

Meer info

www.emilevandorenmuseum.be en www.facebook.com/emilevandorenmuseum

Openingsuren: iedere zondag (behalve op feestdagen) van 14 tot 18 uur, of na afspraak (maandag gesloten).

Huidige tentoonstelling
Au Revoir Bruxelles. Emile Van Doren en Marten Melsen op zoek naar inspiratie.
Van 26 januari t/m 4 mei 2014.

Toekomstige tentoonstelling
Rockshow (Unie Hasselt-Genk)
Van 21 juni t/m 5 oktober 2014.

Bron en meer info: www.genk.be