fietserNiet dat het er snel zit aan te komen. Maar stel dat we ijzel en sneeuw krijgen, in welke mate moet je dan aan het vegen gaan?

De meeste gemeentereglementen bepalen dat de burgers hun stoep vrij van sneeuw en ijzel moeten houden tussen zonsopgang en 20 uur. Doen ze dat niet, dan riskeren ze een boete. Die boete zullen de armlastige gemeentebesturen graag uitschrijven, daar kunnen we binnen een paar maanden tegen gaan stemmen.

Een ander paar mouwen is het als pakweg de postbode zich een staartbeenbreuk valt voor je brievenbus. Als verantwoordelijke voor dat stukje openbaar kun je aansprakelijk gesteld worden. Maar er zijn grenzen aan de verplichting om sneeuw en ijzel te ruimen, zo blijkt volgens het magazine Trends uit een vonnis van de politierechtbank van Gent.

Niet dag en nacht

Een voetganger kwam rond 9 uur ‘s morgens zwaar ten val op een besneeuwd en beijzeld voetpad voor een bedrijf. Hij vond dat het bedrijf aansprakelijk was, want dat had de stoep ijsvrij moeten maken. Het bedrijf in kwestie riep ter verdediging in dat het nog bezig was het voetpad vrij te maken toen de man viel. De dagen voor de glijpartij, was het voetpad telkens geruimd. Maar smeltende sneeuw was tijdens de nacht opnieuw aangevroren.

De klagende voetganger werd door de politierechtbank in het ongelijk gesteld. De verplichting om de stoep sneeuw- en ijsvrij te houden moet in redelijkheid worden beoordeeld. Je kunt niet verwachten dat iemand voor dag en dauw opstaat om zijn stoep vrij te maken of voortdurend in het oog houdt wat er gevallen is, aan sneeuw en dergelijke.

Bron: vief.be